En utfordring i sykehjem er at pleiepersonellet ofte føler at de ikke har tid nok med beboerne. Dette fordi de daglige oppgaver ofte kreves utført andre steder enn der beboerne befinner seg. Beboerne overlates ofte til seg selv og blir gjerne passivisert. Dette er meget uheldig da dette ofte fører til at mange beboere blir apatiske, mens andre igjen kan reagere med utagerende fysisk eller verbal atferd. Et resultat av dette blir at personalet må løpe mellom oppgaver, noe som skaper stress og kan medføre at oppgaver forblir ugjorte. For å fjerne denne utfordringen har vi omorganisert pleiefunksjonen. Våre pleiere går nå med røde eller grønne oppgavekort.
Det røde kortet indikerer at man skal arbeide med praktiske oppgaver. Vedkommende steller alle rommene på avdelingen, vasker spisestuer og anretninger etter måltider, vasker opp, gjør skylleromsarbeid og lignende. Vedkommende kan med andre ord konsentrere seg fullt og helt om disse oppgavene, og ikke måtte løpe til og fra slik man gjorde tidligere.
Det grønne kortet forteller at pleieren skal tilbringe arbeidstiden i beboernes miljø. Poenget er ikke nødvendigvis at beboerne skal aktiviseres, men den ansatte tar med seg oppgaver dit beboerne er og gjør dem der, og kanskje er det noen som har lyst til å bidra. Vedkommende kan også gjøre hyggelige ting med beboerne som f.eks. spille spill og musikk, titte i fotoalbum og ukeblader, eller bake med beboerne.
Vi erfarer at denne måten å organisere dagen på gir gladere og mer engasjerte beboere. Vi blir samtidig bedre kjent med våre beboere, og det er roligere på huset. Rastløshet eller utagering kan forebygges eller håndteres før det utvikler seg. Stuene blir oftere besøkt, og det er færre som sitter alene på sitt rom.