fbpx

HJEMMELAGET MAT

«Maten, vår viktigste medisin!» – Richard Skaar Thorsrud

Hva er på menyen denne uken?

Vi lager maten etter gamle oppskrifter daglig

Last ned menyene ved å klikke på ønsket ukenr. til høyre (PDF sendes via epost)

Vi har eget kjøkken på våre hjem som lager god og tradisjonell mat av sunne råvarer. Vi mener at det er viktig for appetitten og næringsinntaket at maten lages fra «bunnen av». Dessuten er det hyggelig med matlukt i hjemmet før måltidene.

Siden beboerne bor som om de var hjemme hos seg selv, er det vårt mål at de får komme med ønsker, vaner og tradisjoner som de føler tilknytning til i forhold til mat. Ved fødselsdager får beboerne selv velge hva vi skal ha til middag og dessert, og bløtkake blir servert til kaffen. Hvis de ønsker å invitere gjester, så dekker vi til og er behjelpelig i den grad de trenger oss.

Eget kjøkken gir fleksibilitet

Vi opplever større fleksibilitet i tilbudet når vi lager maten selv. Kokkene våre har tett dialog med beboerne, og dersom det skulle være noe de ikke liker eller ikke kan spise, så lages det alternative retter. De tilpasser maten i henhold til dietter og allergier og i forhold til eventuelle religiøse eller «politiske» ønsker og behov.

Fordelen med eget kjøkken er også at måltidene kan tilpasses etter dagens aktiviteter. Lunsjen kan for eksempel medbringes i piknikkurv, tas i svømmehallen eller det kan være at man ønsker å spise grillmat ute på terrassen i stede for inne i spisesalene når det er pent vær.

Mat tilpasset hver beboer og årstiden

Da mat er viktig for våre beboere, så tas de med på råd og kommer med ønsker til menyer, type julekaker, hva man er vant med å spise og drikke i høytiden o.s.v. Det er viktig for oss å ivareta de vaner man tar med seg fra tidligere liv. Maten vår følger derfor årets svingninger og sesonger (f.eks. fårikål om høsten), og vi markerer de ulike høydepunkter som kalenderen gir oss. Vi har f.eks. julebord for beboerne før jul. Vi har også tradisjon for at det er ”bursdagsbarnet” som bestemmer hva som skal serveres til middag på bursdagen, og vi lager bursdagskake til alle beboere og pårørende.

Lokale råvarer gir sunn mat

Mye av maten vi serverer er lagd fra bunnen av. Kjøttet kan for eksempel være fra elgkalven som ble skutt i åsen bak sykehjemmet. Syltetøyet har vi syltet selv av egne bær. Brødet vi spiser er bakt på kjøkkenet o.s.v. Dette er med på å skape nærhet og engasjement til måltidet. I tillegg unngår man mange tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, og man reduserer unødig transport og emballering, noe som er i tråd med vår politikk som Miljøfyrtårn.

Godt drikke er også viktig

Det er viktig å ikke glemme drikken. Det knytter seg mange tradisjoner og forventninger til valg av drikke til måltider. Vi serverer f.eks. champagne på nyttårsaften og øl og vin til maten ved spesielle anledninger og av og til i helgen. Vi serverer også vin og Baileys som kos til kaffen. Det er meget populært og blir satt stor pris på.

Lukten av hjemmelaget mat

Når maten lages på huset, så innebærer det at vi fyller huset med lukter. Dette er med på å skjerpe appetitten og å stimulere smaksløker og fordøyelsen. Dette er faktorer som er med på å sikre et bedre næringsopptak.

Matlaging som en aktivitet

En annen side av lokalt tilberedt mat er at beboerne kan delta i deler av produksjonen. Hos oss er for eksempel beboerne med i innhøstning, sylting og safting av frukt og bær, og de er med på å bake kaker.

Pub

Vi har pub på hjemmene våre. Her koser vi oss med godt drikke i sosialt lag. Vi har egne pubkvelder med ulikt tema, men av og til trenger man ingen unnskyldning for å holde puben åpen. Vi serverer også vårt eget øl som er dedikert til de fire generasjonene Skaar. Olavs Brygg var vårt første øl, og er oppkalt etter Olav Skaar som var grunnleggeren av Villa Skaar. Etterhvert har hver generasjon fått en øltype oppkalt etter seg.